Groep 7/8

Verslag periode 1 Wetenschap & Techniek 2017
talentgroep ontwerpen gr 5 tm 8
Boijmans van Beuningen 4
Boijmans van Beuningen 3
Boijmans van Beuningen 2
Boijmans van Beuningen
boysday 8 mei 2014
boysday 8 mei 2014
boysday 8 mei 2014
boysday 8 mei 2014
girlsday 7 mei 2014
girlsday 7 mei 2014
bezoek Diederik Jekel
bezoek Diederik Jekel
bezoek Diederik Jekel
bezoek Diederik Jekel

WAT DEDEN WE IN DE EERDERE JAREN....

 

Groep 7/8 Renske organiseerde in de week van 21/11/16  t/m 25/11/16 een SInterklaasmarkt. Elke middag vanaf 14.45 verkochten de leerlingen in de hal spulletjes. Het opgehaalde geld is geschonken aan de Sinterklaasbank.

 

Wetenschap en techniek op de KMS 2016

De link naar toelichting op het W&T onderwijs van de KMS  is http://wentkms.blogspot.nl/ 

Op deze blogspot kunt u de activiteiten bekijken die op school op het gebied van W en T (Onderzoekend Leren en Ontwerpen) worden gegeven, dit schooljaar voor het eerst in deze organisatievorm. Elke donderdag en vrijdag worden deze lessen gegeven, d.w.z. dat de kinderen één keer in de twee weken hiermee onder begeleiding aan de slag gaat om vervolgens er zelfstandig mee aan het werk te gaan en te blijven.

 

 

Vrijdag 18 september 2015: Kindercollegetour André Kuipers bij de Jaarbeurs in Utrecht

 

Vanuit het Wetenschapsknooppunt Utrecht zijn 30 leerlingen uitgenodigd om op vrijdag 18 september met André Kuipers mee te reizen naar de wereld van wetenschap en techniek. ’s Morgens vertelt hij over zijn reis naar de ruimte en wil hij laten zien dat wetenschap en techniek veel mogelijk maakt. Daarna gaan de kinderen zelf aan de slag met proefjes.

 

De kinderen krijgen van tevoren de opdracht om tien goede vragen voor Andre Kuipers te bedenken. Met een beetje research komen kinderen er al snel achter welke vragen al een keer gesteld zijn en dus welke vragen juist heel origineel zijn. Er wordt naar creatieve, relevante, goed doordachte vragen gezocht. Voorgaande jaren hebben al veel kinderen deelgenomen aan Mission X, waardoor er vast veel kinderen met goede vragen zullen komen. De presentator van de collegetour Sander Koenen selecteert de beste vragen en zal tijdens de collegetour leerlingen hiervoor op het podium vragen.

 

Woensdag 30 september 2015: Kindercollege Biomedisch Ontwerpen

 

Vanuit het Wetenschapsknooppunt ZH|TU Delft doen wij mee aan een ontwikkeltraject ‘biomedisch ontwerpen’.Wetenschapsknooppunt Zuid-Holland is een samenwerkingsverband tussen de Wetenschapsknooppunten Leiden, Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam. Voorafgaand aan het werken met de modulesvolgenop woensdagochtend 30 september 27 leerlingen van groep 7/8 een een Kindercollege in de collegezaal bij de TU Delft. 14 scholen uit Nederland doen hieraan mee. Een expert op het gebied van Biomedisch Ontwerpen zal tijdens dit kindercollege een interactieve les verzorgen over dit onderwerp.

 

Naar aanleiding van het Kindercollege zullen de kinderen op school gedurende een aantal weken aan een project werken rondom biomedisch ontwerpen. Het project Biomedisch Ontwerpen is gebaseerd op de didactiek van Ontwerpend leren. Na de ontwerpstap ‘concept uitwerken’ zullen de kinderen verder begeleid worden bij hun prototypes. 

 

 

Boysday en Girlsday 2014

Dit  schooljaar hebben we, naast de bestaande Girlsday voor de meisjes, ook  een Boysday georganiseerd voor de jongens van groep 8. De 18 jongens van  groep 8 waren op woensdag 7 mei 2014 uitgenodigd bij  het Belevingscentrum Wolter & Dros aan de Amsterdamseweg 51d  in Amersfoort.

Wolter & Dros is één van de grootste technisch installatiebedrijven op haar vakgebied in Nederland. Het dienstenpakket van Wolter & Dros omvat het gehele gebied van engineering, voorbereiding, uitvoering, inbedrijfstelling, onderhoud, beheer en exploitatie van een breed scala van technische installaties.W&D staat voor technische installaties, comfortconcepten en ‘levensduurdenken’. Hun missie is: “We streven naar perfectie en onze drijfveer is het steeds opnieuw vinden van de beste technologische en zo mogelijk duurzame oplossingen voor onze opdrachtgevers. In ons werk staat de mens centraal. We hebben een klantgerichte instelling en doen dat met zorg voor de leef- en werkomgeving. We zijn stuk voor stuk professionals die grenzen willen verleggen. En door het ontwikkelen en slim toepassen van onze kennis dragen we bij aan een betere wereld. Voor nu en in de toekomst.” Zie ook  http://www.wolterendros.nl/

Het programma was als volgt:

- ontvangst met wat drinken in het Belevingscentrum

- kort vertellen over Wolter& Dros en werktuigbouwkunde

- bezoek aan de fabriek en zelf kunststof lassen

- korte pauze met wat drinken en lekkers in het Belevingscentrum

- rondleiding in het Belevingscentrum. 

de Nationale WetenschapsQuiz Junior 2013

Donderdag 14 November was Diederik Jekel op de KMS. Hij is de presentator van de Nationale WetenschapsQuiz Junior 2013 . Hij kwam op de KMS om met een aantal kinderen vragen die gesteld zouden kunnen worden tijdens deze quiz voor te leggen aan een zestal kinderen. De kinderen moesten uit A-B-C vragen kiezen en uitleggen waarom zij/hij voor dat antwoord had gekozen. Zo kon Diederik wennen aan hoe kinderen reageren en redeneren. En de kinderen hadden een geweldig uur natuurkundeles!

Wie is Diederik Jekel?

Diederik Jekel maakt wetenschap ‘begrijpbaar’. Volgens zijn eigen woorden is dat een combinatie van begrijpelijk en grijpbaar. Hij is werkzaam als wetenschapsjournalist en is in die rol al meerdere malen in DWDD te gast geweest om uitleg te geven bij wetenschappelijke onderwerpen. Ook werkt hij soms als redacteur voor het wetenschappelijke programma ‘Labyrint’ en voor ‘Radio Nieuwslicht’. Jekel is daarnaast gastdocent aan de Universiteit Twente. Naast deze werkzaamheden is hij ook al jaren bezig om kinderen, van groot tot klein, enthousiast te maken voor de wetenschap.

Website Diederik Jekel: http://www.diederikjekel.nl/
Website NWQ:
www.nwo.nl

Vorig jaar deed Quinten Nouwens mee van de KMS
Zie http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1315764